czwartek, 14 lipca 2011

Moczenie wapna.



Właśnie zaczynam budowę domu. Kupiłem już większość materiałów, w tym cement i wapno w workach. Wiem, jak je przechowywać, ale nie wiem, czy takie wapno trzeba przed użyciem namoczyć. Czy ma na to wpływ to, do czego będzie używana zaprawa – do murowania czy do tynkowania?

Moczenie wapna hydratyzowanego przed dodaniem go do zaprawy murarskiej nie jest konieczne, ponieważ nie nakazuje tego Polska Norma Budowlana PN-90/B-14501 Zaprawy budowlane zwykłe. Jednak jeśli jest to możliwe, warto to robić, bo zaprawa murarska sporządzona ze wstępnie zamoczonego wapna hydratyzowanego będzie miała lepszą urabialność.
Jeżeli wapno będzie użyte do wykonania na budowie zaprawy tynkarskiej wapiennej lub cementowo-wapiennej, zdecydowanie należy je moczyć. Wspomniana Norma zaleca moczenie wapna przez co najmniej 24 godziny. Jest to dobry sposób na ostateczne zgaszenie cząstek wapna – ale aby był na pewno skuteczny, moczenie wapna warto przedłużyć do 36 godzin. Ustrzeże to tynki przed pęcznieniem i odspajaniem się od podłoża. Zaprawa tynkarska wykonana ze wstępnie zamoczonego wapna hydratyzowanego ma lepszą urabialność (jest bardziej plastyczna), co ułatwia prowadzenie robót tynkarskich i powinno się przyczynić do otrzymania bardziej trwałego tynku.
Co prawda część wapna hydratyzowanego produkowanego dzisiaj – według jednej z technologii – nie powinna w ogóle zawierać niedogaszonych cząstek wapna, lecz namoczenie również tego wapna przyczyni się do polepszenia urabialności świeżej zaprawy.

Jak moczyć wapno hydratyzowane?


Do szczelnego i czystego pojemnika – na przykład prostopadłościennego pojemnika stalowego, starej wanny lub mocnego worka foliowego – nalać wody: 60-70 l na 100 kg wapna.
Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
Powoli wsypać wapno hydratyzowane.
Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Zawartość pojemnika mieszać czystym narzędziem – na przykład gracą, motyką lub łopatą – do otrzymania jednolitej mieszanki o konsystencji jogurtu.
Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
Pojemnik szczelnie przykryć grubą folią i pozostawić na blisko 36 godzin.
Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz