Autor: Hanna Długosz | Stół z blatem roboczym i półkami pośrodku dużej kuchni zaprasza domowników do wspólnego przyrządzania posiłków. Autor: Daniel Rumiancew | Zmywanie z widokiem na salon – współczesne rozwiązania skutecznie zmieniają atmosferę kuchni. Autor: Daniel Rumiancew |
Frontem do gości
Rewolucyjna zmiana, jaka zaszła w sposobie projektowania kuchni, to takie rozmieszczanie mebli i urządzeń, które nie izoluje osoby przygotowującej posiłki. Podstawowe miejsce pracy staje się bardziej rozbudowane, wyposaża się je w powiększone blaty, często dostępne z dwóch stron. Tak jak dawniej stojący pośrodku kuchni stół, tak dzisiaj kuchenne wyspy i półwyspy umożliwają kilku osobom wspólne przygotowywanie posiłków. Różnica polega na tym, że obecnie na wyspach, czyli w oddaleniu od ściany, można instalować płyty kuchenne i zlewy. Dzięki temu, zmywając czy gotując, nie trzeba odwracać się tyłem do gości.
Wykonując prace kuchenne, można mieć kontakt ze wszystkim, co dzieje się wokoło. Jeżeli wyspa znajduje się pomiędzy kuchnią a jadalnią, stanowisko do pracy może być skierowane w stronę stołu.
Wyspa bez urządzeń – może być to stół lub długi blat oddzielający kuchnię i pokój dzienny lub jadalnię. Kilka osób może przy nim jednocześnie kroić, mieszać czy przyprawiać potrawy. Dodatkowy element – szafka na kółkach – gdy trzeba, powiększy płaszczyznę roboczą. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki | Półwysep z kuchenką. Kuchenka zainstalowana nie przy ścianie, ale w blacie wysuniętym jak półwysep na środek pomieszczenia. W takiej kuchni gotowanie może być rzeczywiście czynnością towarzyską. Do garnków można zajrzeć z trzech stron! Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki |
Wyspa z urządzeniami. Rozmieszczenie urządzeń jest takie samo jak w zwykłym przyściennym blacie. Różnica polega na tym, że osoby przygotowujące posiłek nie stoją twarzą do ściany. Mogą patrzeć na jadalnię lub okno w salonie. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki | Ta wyspa nie jest dostępna z dwóch stron. Wyższa ścianka od strony salonu daje wygodne oparcie i zasłania zlew lub kuchenkę. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki |
Powrót do spiżarni i kredensów
Nowy sposób robienia zakupów (duże – raz w tygodniu) i powszechne stosowanie produktów żywnościowych o przedłużonej trwałości stwarzają potrzebę wygospodarowywania coraz większej ilości miejsca na składowanie i magazynowanie żywności. Popularne stały się więc pojemne szafy – spiżarnie z wysuwanym półkami i koszami, w których mieści się więcej zapasów niż w tradycyjnych szafkach. Nowoczesne meble tego rodzaju pojawiły się w tym samym czasie co moda na stare kredensy. Kiedyś kredens, w którym trzymano zastawę stołową, stał w osobnym pomieszczeniu lub w jadalni, dziś jest niezbędnym elementem wyposażenia kuchni. Jego współczesna wersja oprócz szafy zastępującej spiżarnię mieści także lodówkę i zamrażarkę.
Stary kredens może być ozdobą kuchni. Z natury jest jednak meblem wolno stojącym, więc potrzebuje sporo miejsca wokół. Jeśli chcemy go ustawić we wnęce, musi być ona znacznie szersza niż kredens. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki | Nowoczesny kredens jest bardziej pojemny i lepiej wykorzystuje przestrzeń wnęki. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki |
Różne typy współczesnych kredensów. Ich wymiary są wielokrotnością modułów – pojedynczych szafek o typowych wymiarach. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki |
Wygodna różnorodność
Kuchnia wcale nie musi być zabudowana jednakowymi szafkami – dla wygody różnicuje się ich wielkość i kształt.
Szafki wiszące znajdują się niezbyt wysoko, żeby łatwo było do nich sięgać. Bardzo często ich drzwiczki otwierają się do góry (mają specjalne zamki). Chętnie zastępuje się je łatwiej dostępnymi otwartymi półkami. Od typowego „ciągu roboczego” odrywają się wyższe szafy do przechowywania produktów.
Wysokość blatu może być dostosowana do wzrostu użytkowników (zauważamy wreszcie, że kolejne pokolenie jest wyższe), a także do rodzaju wykonywanych przy nim czynności. Dlatego szafki stojące mają nóżki o regulowanej wysokości. Piekarnik, zmywarkę, kuchenkę mikrofalową montuje się w szafkach na takim poziomie, by nie trzeba było się do nich schylać.
Blaty kuchenne mogą mieć nie tylko zróżnicowaną wysokość, ale także wielkość i kształt – poszerzone dają więcej miejsca do pracy, zakrzywione czy w kształcie półwyspów umożliwiają pracę w półobrocie, tak jak przy komputerze.
Użytecznym urozmaiceniem wyposażenia kuchni są meble ruchome. Pomocniki – stoliki lub szafki na kółkach – mogą chować się pod blatem lub jeździć po kuchni ustawiane tam, gdzie są potrzebne.
Blaty i urządzenia mogą być instalowane na wysokości dostosowanej do wzrostu użytkowników, a także do rodzaju wykonywanej czynności. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki |
Co nowego w AGD
Płyty kuchenne. Tradycyjna stojąca kuchenka z płytą 60 x 60 cm i czterema palnikami ustawionymi w dwóch rzędach przestała być nieodłącznym elementem wyposażenia kuchni. Coraz cześciej zastępuje ją płyta kuchenna montowana w blacie. Jaka? Jest w czym wybierać. Wygodne płyty czteropalnikowe są teraz szersze, aby odstęp między garnkami był większy. W domach, gdzie rodzina jest duża i gotuje się dla wielu osób, przyda się zapewne jeszcze większa płyta – z pięcioma palnikami. Są też i mniejsze – prostokątne płyty dwupalnikowe do małych kuchni i aneksów kuchennych. Można również wybrać płytę, na której palniki są rozstawione inaczej – nie jeden za drugim, ale wachlarzowato, tak aby dostęp do wszystkich garnków był jednakowo wygodny. Służą temu również nowe bardziej ergonomiczne kształty płyt – na przykład w kształcie nerki.
Nowe płyty kuchenne. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki |
Zlewozmywaki. Zmieniają się z powodu upowszechnienia się zmywarek. W kuchni, w której jest zmywarka, zlewozmywak służy głównie jako blat kuchenny z dostępem do wody – miejsce mycia, krojenia, obierania, odsączania produktów. Jego wymiary i kształty podporządkowane są tej najważniejszej obecnie funkcji. Znika więc druga duża komora, w zamian pojawia się mniejsza, służąca jako odsączarka i podręczna suszarka. Większe znaczenie ma ociekacz. Wygodę tego „stanowiska do mokrych prac kuchennych” zapewniają nowe akcesoria: deski i koszyczki nakładane na ociekacz lub komorę.
Zlewozmywak z otworem na odpadki to rozwiązanie przydatne przy sortowaniu śmieci i duża wygoda podczas obierania warzyw – wszystkie odpadki można wrzucać bezpośrednio przez otwór w zlewie. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki |
Modne materiały
Najbardziej na czasie są materiały ekologiczne – jeżeli nie naturalne, to nieszkodliwe i nadające się do recyklingu. Rozpowszechniły się lakiery oparte na olejach naturalnych i nowe laminaty produkowane z tworzyw uważanych za ekologiczne.
Rozwinęła się produkcja fornirów, które pozwalają na naturalne wykończenie przy oszczędnym zużyciu drewna. Dzięki nowym barwom i wzorom drewniane powierzchnie blatów i mebli są dziś bardzo efektowne i dostępne w wielkim wyborze. Zastosowanie w wykończeniu kuchni znajduje kamień oraz tak zwane konglomeraty kamienia, czyli połączenia kamienia z materiałami syntetycznymi, na przykład corian, SSV, kerok. Do wykończenia ścian oprócz ceramicznych płytek stosuje się blachy nierdzewne, panele pokryte laminatami lub płyty wykonane z tego samego materiału co blaty.
Odstęp między płytą a ścianą pozwala na wygodniejsze gotowanie. Dlatego w wypadku standardowej płyty warto zdecydować się na szerszy blat (głębokości 65 cm). Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki |
Zlewozmywaki – wymiary i funkcje
Dwukomorowy niezbędny do zmywania naczyń. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki | Mały, jednokomorowy, może wystarczyć, jeśli w kuchni jest zmywarka. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki |
Z drugą komorą do mycia produktów. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki | Z dużym ociekaczem służącym jako blat do prac mokrych. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki |
Komfortowy, z odsączarką z brzegu zamiast w środku. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki | Wygodny narożny. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz