| | |
Grill od „salonu”, czyli miejsca, gdzie stoi ogrodowy stół i fotele. W niczym nie przypomina typowego ogrodowego kominka. To raczej elegancki podest, zza którego mistrz kuchni serwuje pieczone potrawy. Autor: Andrzej Szandomirski | Grill od strony „kuchni”. Wygodny w obsłudze, ze schowkiem na węgiel drzewny i akcesoria potrzebne do grillowania. Autor: Andrzej Szandomirski |
Warto wiedzieć
- Grill został umieszczony w utwardzonej kostką nawierzchni tworzącej wokół niego okrąg. Podobną nawierzchnię wykonano w miejscu biesiadowania.
- Zamiast tradycyjnego paleniska – szuflady ze stalowej blachy – zrobiono je z gęstego stalowego rusztu. Ponieważ jest ażurowe, do węgla drzewnego dociera powietrze i proces spalania jest lepszy, poza tym popiół osypuje się poniżej miejsca spalania.
- Kratkę do grillowania i gęsty ruszt paleniska zamówiono na wymiar, ale można też kupić gotowe (koniecznie przed rozpoczęciem budowy, żeby dostosować do ich wymiarów wielkość komory paleniska).
- Blat grilla zrobiono z oszlifowanych fragmentów granitowej płyty; jest gładki i można na nim wygodnie stawiać naczynia. Płyty nacięto tak, by przypominały kamienną kostkę. Dzięki temu blat pasuje stylistycznie do ścian grilla.
- Do murowania grilla najlepiej jest użyć gotowej zaprawy do kamieni, ale może też być zaprawa cementowa. Podczas murowania należy systematycznie zmywać z kamieni zabrudzenia z zaprawy, gdyż po zaschnięciu są trudne do usunięcia.
Potrzebne materiały
- kostka granitowa szara 8/11 cm (tona) – 350-400 zł;
- blat kamienny (odpady kamieniarskie – 0,65 m2) – można dostać w zakładzie kamieniarskim;
- gęsty ruszt ze stalowej blachy (palenisko) – 100-150 zł;
- kratka do grillowania – około 100 zł;
- gotowa zaprawa (150 kg) – około 110 zł.
|
Kamienny grill, choć nieduży, jest bardzo funkcjonalny. Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki |
|
Schemat grilla. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz